Egy nő azzá válhat, amivé csak szeretne

2019.03.08

"A férfiak azt szeretik, ha egy nő úrinő (Madonna) a társaságban, háziasszony (Anya) a konyhában és kurtizán a hálószobában. (És harcos Amazon, akit annyira jó megszerezni.)"

Ez a közismert szólás - leegyszerűsítve ugyan - , de jól mutatja a nők különböző arcait, ami többnyire sosem függetleníthető a férfi elvárásoktól és vágyaktól.

Jung-tól indulva látott napvilágot az az elképzelés, hogy léteznek női karakter típusok, amelyek minden nő személyiségében megbújnak. Hol egyik dominál, hol másik, de optimális esetben mindegyik - az amazon, a madonna, a kurtizán és az anya is - jelen van minden nő személyiségében. Összességében viszont az "alteregók" közül is mindig van egy, amelyben minden nő egy kicsit jobban magára ismer.

Te melyik nőtípust képviseled az életben, illetve melyik karakter az, amely elnyomás alá került a többi által?

Az amazon-típusú nő a határozottság, önállóság, céltudatosság és magabiztosság megtestesítője. Független, amire pedig büszke is. Néha férfiasan erőteljes. Általában bölcs, gyakorlatias, másokat támogatni is kész. Ha az életben csapás éri, elviseli, és a felszínen maradva, abból megerősödve kerül ki a helyzetből. A modern életben az amazon-típusú nő a sikeres, ambiciózus női kép megtestesítője. Nem hagyja el magát, hanem a végletekig kitart. Még akkor is, mikor már nem kellene. Számára nehéz az elgyengülés, az érzelmek sohasem nyomhatják őt el. Egy Amazon annak a férfinak vonzó, akinek egy ilyen partner kihívást jelent, mivel neki is magas az önbizalma. Minden más férfinak ijesztő, mivel saját gyengeségei jutnak eszébe a nőről. Amit egy amazonnak szükséges megtanulnia: az elgyengülés nem egyenlő a gyengeséggel, és a gyengeség sem olyan félelmetes, mint amilyennek látszik. Fontos megtalálnia azokat az embereket, akik mellett önmaga lehet álarc nélkül.

A madonna típus hisz az igazságos és tiszta világban. Lágyszívű, kedves és szerető, aki képes hallgatni. Ő képviseli az intuitív, spirituális és titokzatos nőt. Nem harsány, inkább finoman álmodozó, csendesen merengő. A férfi a múzsáját látja benne, mert ha nem is mindig szép, de van szépérzéke, igényes, vonzó, és a belülről fakadó báj elragadó a környezete számára. Mellette a férfi hős szerelmes lehet, mert sohasem érzi azt, hogy teljesen kiismerte a vágyott nőt. Amit tudnia kell a madonna-típusú nőknek: a megközelíthetetlenség, távolságtartás lehet ugyanakkor ennek a nőtípusnak a legnagyobb problémája is, mert saját világában eltávolodhat környezetétől. Ki kell lépnie a burokból, fel kell tárnia nyers önmagát és valódi, tartalmas kapcsolatokat szükséges találnia, amelyek kiragadják néhanapján belső világából.

A kurtizán típus a testét, lelkét, érzelmeit uraló nő, aki egész lényében képes hatni a férfi nemre. Ő az, aki ha megjelenik, minden tekintet rászegeződik. Megosztó lehet, mivel az ilyen nő sokszor szerepet játszik annak érdekében, hogy megfeleljen partnere nőideáljának. Buja és ártatlan egyszerre, félénk és kezdeményező, szexi és elérhetetlen. Túlzott formája a közönséges viselkedés, amely szinte mindig valamilyen komplexus kompenzációja szokott lenni. Mindig tetszeni akar, a végső cél a férfi figyelem középpontja. De vajon érdemes elhagyni, leválasztani magunkról ezt a női oldalt? Semmiképp sem! Sokkal inkább fontos megtanulni kezelni és az ön- illetve párkapcsolati kiteljesedés szolgálatába állítani a nőben élő kurtizánt. A vonzalommal és csábítással való játszadozás kimondottan jól jöhet egy párkapcsolat felpezsdítésénél. Amit egy kurtizán-típusú nőnek meg kell tanulna: nem minden a testi vonzerő! Az önbizalom fakadhat önmagunk értékeléséből is, és nem szabad mindig mások elismerő tekintetére támaszkodnia. A belső szépség megtalálása egyenlő a belülről jövő nyugalommal és önértékeléssel.

És végül az Anya. A gondoskodó, rendet és kényelmet biztosító, a biztonságot árasztó személyiség rész. Nem feltétlenül a szülői szerepben lehet anya egy nő. Az ösztönös anyáskodó attitűd a férfival való kapcsolatban is megjelenik, amikor elfogadja olyannak, amilyen. A szélsőséges viselkedés hibájának lehetősége itt is fennáll. A túlzott anyáskodás fojtogatóvá válhat. Emellett ha valaki képtelen elmozdulni az anyai szerepből a fenti típusok felé, azaz nem tud átmenni amazonba, madonnába vagy néha kurtizánba, akkor az önmaga által létrehozott magányban reked. Bármennyire is képes kielégíteni igényeit a másokról való gondoskodás, az állandó adás hátránya, hogy olyan illúziót tart fenn, mely szerint neki nincsenek vágyai, nincs szükségük törődésre. Amit egy anya-típusú nőnek el kell sajátítania: kilépni a szerepből, élni a vágyaknak, elvenni azt, ami neki jár az életből, élvezni az életet, és megjutalmazni önmagát is.

A női nem attól különleges, mert nem csak tudatosan, de ösztönösen, intuitívan is képes a "szerepek" között mozogni. Azonban ha valami miatt nagyon beszorulna az egyik karakterbe, ott valami nem működik jól, és ezzel párhuzamosan megjelenik az igény a többi szerepre is. Érdemes elgondolkozni azon, melyik arcunkat nyomjuk el önmagunkban, mi az, ami megjelenik éjszaka álmainkban, amire titkon vágyunk, és ami nélkül nem érezzük magunkat teljesnek? Bújjunk ki néha Amazon páncélunk mögül és legyünk titokzatos, finomlelkű Madonnák, Madonnaként pedig talpraesett Amazonok. Gondoskodjunk és óvjuk szeretteinket Anyaként, de merjünk néha elbűvölő Kurtizánként csábítani is, mert ezek mind ugyanannak a csodálatos, életrevaló női létnek a rétegei, amelyek közül általában csak egyet látnak belőlünk az emberek, de mind ott vannak bennünk, és mind képesek felszínre kerülni, ha merünk igényeink szerint élni.
Mert egy nő mindegyikre képes.


Megjelenés: 7köznapi pszichológia